Miten päättää ja mitä ne merkinnät tarkoittavat?

Numerosarja esim. 205/55 R 16 94 V XL kertoo että juuri tämän kokoinen rengas soveltuisi kyseiseen autoon. Mitä tämä tarkoittaa?

Numerosarja kertoo renkaan leveyden ja rengasprofiilin (renkaan korkeuden ja leveyden suhde). Autoon käy 205 millimetriä leveä rengas jonka korkeus on 55 prosenttia poikkileikkausleveydestä.

Rekisteriotteessa tarjotaan myös rengasta, jonka leveys ja profiili ovat 225/45. Kumpi rengas kannattaa valita?

Rengaskoko 225/45 on 20 millimetriä ensimmäistä esimerkkiä leveämpi, ja sen profiili on huomattavasti matalampi. Leveän ja matalaprofiilisen renkaan ohjaustuntuma on kapeaa ja korkeaprofiilista rengasta parempi. Rengas reagoi kuljettajan liikkeisiin herkemmin. Tällainen rengas soveltuu erityisesti nopeaa ohjattavuutta ja urheilullisuutta kaipaavalle kuskille. Täytyy huomioida että leveä rengas reagoi herkemmin tien uriin, joten ajomukavuutta hakevalle kapea ja korkeaprofiilinen rengas voi olla parempi vaihtoehto. Kapeampi rengas on myös turvallisempi märillä teillä, sillä se syrjäyttää vettä altaan paremmin kuin leveä rengas.

Kirjain R ja luku 16?

R tarkoittaa vyörengasta, joka on edeltäjäänsä ristikudosrengasta huomattavasti vakaampi ajaa ja tarkempi ohjautuvuudeltaan. Suomessa nykyisin kaikki henkilöauton renkaat ovat vyörenkaita, joten tähän merkintään autoilijan ei tarvitse kiinnittää suurta huomiota. Luku 16 kertoo vanteen halkaisijan tuumina.

94 V XL numerosarjassa, mitä se tarkoittaa?

Tämä numero kertoo renkaan kuormitusluokan. Esimerkissämme kuormitusluokka on 94, joka tarkoittaa, että yksi rengas voi kantaa 670 kilon kuorman V kertoo renkaan nopeusluokan eli suurimman renkaalle sallitun nopeuden. Renkaalla saa ajaa korkeintaan 240 km tunnissa. Vaikka Suomessa ei ole luvattu ajaa nopeudella 240 km/h, EU-direktiivi määrää, että renkaannopeusluokan on vastattava auton huippunopeutta. Esimerkissämme XL tarkoittaa, että autoon sopii korotetun kuormitusluokan rengas, koska kuormitusluokka on 94. Jos kuormitusluokka olisi normaali 91, viimeistä XL-merkintää ei tarvittaisi.

DOT merkintä renkailla

Merkinnästä on helppo tarkistaa renkaan valmistuspaikka ja ikä. Kaksi ensimmäistä merkintää kertovat, missä tehtaassa rengas on valmistettu. Neljä viimeistä numeroa puolestaan kertovat renkaan valmistusviikon ja vuoden. Esimerkiksi numerosarja 1314 kertoo, että rengas on valmistettu viikolla 13 vuonna 2014.

Suositus on, että samoilla renkailla ajetaan enintään kuusi vuotta. Jos ajat autolla kesäisin vähän ja renkaat näyttävät hyväkuntoisilta, renkaat on silti syytä vaihtaa uusiin viimeistään kymmenen vuoden kuluttua renkaiden valmistamisesta. Vuosien kuluessa renkaiden kumiseos kovenee ja pito heikkenee, vaikka renkaat eivät muuten kuluisi käytössä.

Lähdemateriaali Nokian Renkaat, Caravan 10.04.2014